In een van mijn vorige blogs heb ik besproken waarom een professioneel blog heel nuttig kan zijn voor kleine ondernemingen en ook voor freelancers. Maar het beginnen aan en het groeien van een blog wordt vaak gezien als een uitdaging en struikelblok.

Bloggen is dan ook niet altijd makkelijk – nieuwe ideeën vinden is lastig, het kost tijd, je moet jezelf motiveren en ook als je geen zin hebt, is er echt niemand die achter je aan zit om het te doen. Maar om de voordelen van een blog echt te benutten, moet je er wel tijd aan besteden. In deze post deel ik dan ook graag wat tips met jullie om te kijken hoe jij zelf een professioneel blog kunt laten groeien.

Tip 1: Schrijf over zaken waar je expert in bent

Schrijf over zaken waar je expert in bent, of in wilt worden! Deel de laatste informatie over de nieuwste innovatie in de industrie, of deel nieuwe inzichten in het laatste onderzoek wat je bedrijf heeft gedaan. Bouw een trouwe gemeenschap van volgers door keer op keer te bewijzen dat je op de hoogte bent van de feiten en goede kwaliteit informatie deelt. Zo wordt je content gedeeld en zul je sneller als autoriteit worden gezien.

Tip 2: Creëer content waar mensen echt iets aan hebben

De meeste kans om jouw blog te groeien is als je je verdiept in een bepaalde niche. Ben jij bijvoorbeeld een freelance ICT’er in een speciaal vakgebied? Schrijf een blogpost over de moeilijkheden die je hebt ervaren in je laatste project met die bepaalde software. Een bug ontdekt? Of op een speciale manier een probleem omzeilt? Deel het met je volgers! Met dit soort posts heb je ook een grote kans dat deze nieuwe kennis gedeeld wordt!

Tip 3: Schrijf regelmatig en volgens een plan

Als je voor jezelf een content en blog plan maakt wanneer je posts wil publiceren is het waarschijnlijker dat je je hier aan gaat houden. Maak een simpele Excel met de data waarop je wil publiceren, en besteed een uurtje of twee om voor de komende twee maanden onderwerpen te verzinnen. Zo weet je al waar je over gaat schrijven en is het makkelijker om te beginnen. Zodra je regelmatig publiceert, weet je publiek ook wat ze van je kunnen verwachten.

Tip 4: ga het gesprek (en de discussie) aan

Het is altijd leuk om comments op je blog te krijgen! Nouja, bijna altijd. Soms zul je ook lastige vragen, kritiek of zelfs boze mensen krijgen. Nu ligt dit natuurlijk helemaal aan het onderwerp waar je over schrijft, maar de ranking van je posts en uiteindelijk ook de kwaliteit van je eigen schrijven zullen omhoog gaan door het gesprek en een (goede) discussie aan te gaan met je volgers en de mensen die hun gedachten achter laten.

Tip 5: schrijf verschillende soorten blogposts

Er zijn verschillende types blogposts. Lijstjes, tutorials, reviews – ze kunnen allemaal leiden tot meer traffic!

 

Last but not least: schrijf over zaken waar je energie van krijgt! Als je het niet leuk vind om je kennis over bepaalde onderwerpen te delen is het onwaarschijnlijk dat je het erg lang vol gaat houden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *