Dat freelancers en zelfstandig ondernemers goed voor zichzelf moeten kunnen zorgen is bekend. Maar het kan, zeker als je vanuit een vaste baan komt en als zelfstandige begint, nogal een schok zijn wat je allemaal moet doet. De grote variatie aan activiteiten die je te wachten staan om je onderneming draaiende te houden moeten dan ook  niet onderschat worden. Je moet een echt organisatie talent zijn om al die ballen in de lucht te houden. Beslissen over wat je zelf kan en wat je eventueel uit kan besteden is dan ook een altijd terugkomend gespreksonderwerp voor ondernemers. Hieronder bespreek ik enkele cruciale skills (niet eens zozeer activiteiten) waarvan ik denk dat ze cruciaal zijn voor een goede ondernemer.

Marketing & Sales

Marketing en sales gaan vaak hand in hand (al verschillen ze wel)– iets verkopen is vaak een resultaat (en afhankelijk van) de marketing. Als zelfstanding ondernemer moet je alles kunnen verkopen. Letterlijk, alles. En constant. Je bent eigenlijk altijd bezig je bedrijf, je product, je service en je eigen skills in de markt te zetten en anderen ervan te overtuigen dat ze toch echt bij jou moeten zijn voor dat wat ze nodig hebben. Om nieuwe verkopen te genereren, nieuwe leads en klanten te vinden of om nieuwe opdrachten te vinden, het heeft allemaal te maken met hoe je de kwaliteit van je product of service neerzet en hoe overtuigend jij bent als ambassadeur.

Zelfdiscipline

Als zelfstanding ondernemer moet je stevig in je schoenen staan. Zeker als je alleen werkt (en dan helemaal als je thuis werkt!) zijn er zoveel andere dingen die constant gedaan moeten worden. De was, de kinderen weg brengen, boodschappen doen. Om maar niet te spreken van gewoon elke dag op tijd je bed uit komen! Ook planningen maken en de rotklusjes (administratie..) opknappen moeten gedaan worden. Als je net voor jezelf begint kan dit wel lastig zijn, maar als het goed is krijg je hier snel je ritme in. Kijk ook naar onze post over handige tools om je effectiviteit te verhogen.

Doorzettingsvermogen

Als je begint als zelfstandige of als freelancer, krijg je vaak veel vragen en kritiek. Waarom de zekerheid van een goede baan opzeggen? Ben je wel goed verzekerd? Ben je hier wel goed genoeg voor? Allemaal dingen je onzeker kunnen maken. Daarbovenop komen dan nog de mensen die je vertellen dat product ronduit slecht is, of dat ze jouw grootse innovatie maar niks vinden. Auw! Haal je kracht uit de mensen die je wel steunen, en zorg dat je jouw doel in het oog houdt. Ook omgaan met onzekerheid is heel belangrijk – je inkomen zal niet altijd stabiel zijn. Zorg voor een vangnet, of voor een part-time job naast je ondernemerschap.

Welke activiteiten of skills vind jij het belangrijkst voor een ondernemer? Of waardoor werd jij verrast toen je net begon? Laat het me weten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *