4-Hour Workweek
4-Hour Workweek

De kans bestaat dat veel van jullie al bekend zijn met The 4-Hour Workweek, voor mij was dit boek een enorme eye-opener en toch wel een van de inspiratiebronnen om werken in loonarbeid gedag te zeggen. Het boek stamt ook al weer uit uit 2006, maar ik kan iedereen aanbevelen dit boek te lezen (of nog een keer te lezen). Ook heb ik in de planning om in de toekomst meerdere blogs te schrijven die refereren aan dit boek, daarom nog een extra reden eens wat over dit boek te schrijven.

In het kort
Tim Ferriss vertelt in dit boek hoe hij na zijn school een vreselijke sales baan begon bij een tech-bedrijf. Hij verliet deze baan al snel om een eigen bedrijf in sportsupplementen te starten, en niet onverdienstelijk. Zijn bedrijf liep goed, maar werkweken van 80 uur waren meer regel dan uitzondering. Tim raakte volledig uitgeblust en kreeg een hekel aan werken in zijn eigen bedrijf.

Nadat hij in aanraking kwam met het Pareto principe (ook wel het 80-20 principe genoemd), had Tim een openbaring, hij streamlined zijn bedrijf, elimineerde alles wat overbodig was en automatiseerde het grootste deel. Hierdoor werd zijn bedrijf niet alleen meer winstgevend, het kostte ook nog eens vele malen minder tijd om het te runnen. Hij ging met mini-pensioen en vond iets wat “lifestyle design” heet uit.

The 4-Hour Workweek is verdeeld in 4 stappen welke elk een onderdeel van lifestyle design uitleggen:

Definition: Definieer je doelen en bepaal wat echt belangrijk is.
Elimination: Elimineer afleiding, leer om effectief te zijn en niet alleen efficiënt.
Automate: Automatiseer je inkomen, outsource je leven. Huur virtuele assistenten in om “domme” dingen uit te besteden, creëer een bedrijf dat op de autopiloot functioneert.
Liberate: Bevrijd jezelf van traditionele gedachten over werk, vergroot je mobiliteit, leer werken vanaf thuis of vanaf de Bahama’s.

Wat ik vooral uit het boek heb geleerd

  • Omgaan met grote hoeveelheden e-mail.
  • Het omgaan met en elemineren informatie-overload.
  • Werk uitbesteden.
  • Inkomsten automatiseren.
  • De 80/20 regel (later hierover meer).
  • De wet van Parkinson (later hierover meer).

Ik heb dit boek in 2007 voor het eerst gelezen (of geluisterd eigenlijk). En later zeker nog 2 keer opnieuw gelezen. Voor mij blijft het een inspireerend boek, ook wanneer je de beschreven methodes met een hollandse nuchtere blik benaderd denk ik dat dit voor veel freelancers kan gelden.

The 4-Hour Workweek bij Bol.com

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *