Boekhouden is voor de meeste freelancers en zelfstandigen geen pretje. Tijdrovend, ingewikkelde boekhoud programma’s, vergeten bonnetjes – lastig allemaal. De administratie uitbesteden is iets wat vele freelancers zeker overwegen. Maar waar moet je nou opletten bij het kiezen van een boekhouder of accountant, en welke valkuilen moet je vermijden? Hier 5 tips om te beslissen of, en aan wie je de administratie uit kan besteden.

  1. Maak een lijstje van de taken die jij graag zou uitbesteden

De boekhouder of het administratie kantoor hoeven niet al je administratieve activiteiten over te nemen. Vaak hebben ze pakketten, waarbij het je bijvoorbeeld geld scheelt als jij zelf als je bonnetjes in het systeem boekt. Wil je bijvoorbeeld ook de facturering en personeels administratie uitbesteden, dan gaat dit natuurlijk iets meer kosten.

  1. Hoeveel inzicht heb je in je boekhouding?

Hoe vaak krijg je rapportages van de boekhouder, en wordt de tijd genomen om jou alles uit te leggen wat er gebeurd en wat de consequentie van bepaalde keuzes zijn? Bedenk voor jezelf hoe zeer je op de hoogte wil zijn van de financiën binnen je bedrijf en leg dit voor aan potentiële boekhoud kantoren.

  1. Wat voor systemen gebruikt de boekhouder?

Traditioneel of online boekhouden? Als jij een ondernemer bent die er aan gewend is alles online te doen, vind jij het wellicht ook fijn dat je hele boekhouding online beschikbaar is, of dat je je bonnetjes via een simpele app kan versturen naar het systeem. Of heb je een favoriet boekhoud pakket waar in je graag alles gedaan wil hebben? Elk administratie kantoor zal weer zijn eigen systemen gebruiken en voorkeuren hebben, dus vraag hier gerust naar om te zorgen dat dit overeen komt met jouw verwachtingen.

  1. Zorg dat de boekhoudkundige expertise die jij nodig hebt beschikbaar is

Doe jij alleen maar handel in Nederland? Of werk je ook in het buitenland en heb je complexere BTW en loon vraagstukken. Vraag goed na welke fiscale, juridische en boekhoudkundige expertise beschikbaar is binnen het boekhoudkantoor en of jouw specifieke vraagstukken goed beantwoord kunnen worden.

  1. Zorg ervoor dat er een goede “klik” is met je boekhouder

Last but not least – een goede relatie met de partij aan wie je uitbesteedt is heel belangrijk zijn. Deze mensen weten straks alle details van je bedrijf dus bedenk goed wat jij nou belangrijk vind in een boekhouder. Dat hij altijd bereikbaar is, z’n emailtjes snel antwoord, dat je hem op kantoor kan bezoeken? Een goede relatie kan in een heleboel dingen zitten en vraag daarom gerust of je een keer langs kan komen voor een kennismaking gesprek. Kijk of het klikt en of dit bedrijf een match is met het jouwe.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *