Yes! Het is je gelukt, je CV is opvallend genoeg geweest en je mag op intakegesprek komen bij een opdrachtgever. Nu alleen nog even dat intakegesprek doen… Hier wat killer tips voor het houden van zo’n gesprek en het scoren van de opdracht!

Tip 1: Behandel je gesprekspartner als mens!

Je zou het misschien niet denken, maar mensen die sollicitatie of intakegesprekken voeren zijn ook gewoon mensen. Liever hebben ze meteen de juiste kandidaat en zitten ze vaak niet voor hun plezier dagen lang gesprekken te houden om deze te vinden. Snel de juiste kandidaat vinden voor de functie zodat ze zelf ook weer verder kunnen met hun normale werk.

  • Zie het gesprek daarom niet als een kruisverhoor, maar als een gesprek met iemand met een vraag om hulp, en jij kan ze helpen!
  • Zet je gesprekspartner ook niet op een voetstuk, zie hem of haar als een gelijke, en behandel hem of haar als een toekomstige collega.
  • Zorg dat je niet constant aan het woord bent, stel zo veel mogelijk vragen, verander het gesprek in een dialoog.

Tip 2: Doe je huiswerk

Doe als een stalker onderzoek naar je gesprekspartner, zoek degene waar me je het gesprek hebt op via Google, LinkedIn, Twitter en Facebook.

Hoe meer je van degene weet, hoe beter: Wat is zijn/haar achtergrond? Woonplaats? Verliefd, verloofd, getrouwd? Kinderen? Naar welke scholen gingen ze? Wat is hun favoriete voetbalclub? Wat zijn hun hobby’s?

Ga opzoek naar zaken die je gemeen hebt en breng deze subtiel naar voren tijdens het gesprek. Begin over waar je geboren bent (als je toevallig uit dezelfde stad komt); Vertel dat je graag op wintersport gaat (als je gesprekspartner dat ook doet); Vertel dat je graag fotografeer in je vrije tijd; Of dat je houdt van het maken van lange reizen etc.

Wát je gemeen hebt maakt eigenlijk niet uit, maar door het aanhalen van gemeenschappelijke interesses bouw je makkelijker een diepere relatie op met je gesprekspartner en win je makkelijker het vertrouwen.

Maar hou het wel echt! Ga niet lopen verkondigen dat je elk jaar gaat snowboarden in de alpen, terwijl je nog nooit op wintersport bent geweest, dat is niet alleen onethisch, je zult gigantisch door de mand vallen!

Tip 3: Laat de ander zo veel mogelijk aan het woord.

Luister goed naar wat de opdrachtgever vertelt en vraag zo veel mogelijk door. Stel open vragen die niet eenvoudig met een ja of nee kunnen worden beantwoord.

Dit heeft twee voordelen: je komt over als iemand die interesse toont in de opdracht en opdrachtgever én hoe minder jezelf aan het woord bent, hoe minder groot de kans is dat je iets verkeerds zegt!

Tip 4: Vind de vraag achter de vraag.

“Lijk ik dik in deze broek?” Iedere man weet dat deze vraag niet gaat over de broek gaat of over de pasvorm. Deze vraag heeft een veel diepere betekenis. Dit geldt ook voor vragen in sollicitatie en intake gesprekken.

Probeer de vraag achter de vraag te achter halen. Een goede manier om de vraag achter de vraag te achterhalen is door jezelf af te vragen wat de grootste zorg van je gesprekspartner is, achterhaal het echte probleem. Dit doe je ook weer door wedervragen te stellen of door te vragen.

Neem ook de tijd voor het beantwoorden van een vraag, het is echt niet erg dat je even een stilte laat vallen en nadenkt voordat je antwoord geeft.

Tip 5: Geef antwoord in het Nederlands.

Any damn fool can make something complex, it takes a genius to make something simple.”  – Pete Seeger

Ga niet interessant lopen doen, gebruik geen extra moeilijke taal en maak antwoorden niet complexer dan nodig. Opdrachtgevers en mensen die intakegesprekken houden hebben meestal geen technische achtergrond. Ze zijn altijd opzoek naar iemand die iets wat complex is eenvoudig weet uit te leggen, niet naar iemand die iets wat eenvoudig is onnodig ingewikkeld maakt!

Nu jij

Met welke tactiek scoor jij altijd de opdracht? Ik ben nieuwsgierig, dus laat het me weten!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *